logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Jde pít víno a jíst pizza bez sýra?

přechod

Správná kombinace kvalitního poctivého sýra a lahodného vína se doplňují stejně skvěle jako krásně rozteklý sýr na křupavé pizze. Z každé obyčejné chvilky se tak stane nevšední zážitek. Pokud se chcete blýsknout před svými přáteli, partnerem či si jen tak dopřát chvilku pohody, máme pro vás tipy.

Párování sýrů a vín

Madeland

K oříškovo-mandlové chuti tohoto smetanového sýra se nejvíce hodí společnost bílých vín. Konkrétně vína typu ryzlink, sylvánské či burgundské.

Primator

Stejně jako Madeland je Primator přírodní sýr s jemnou, mandlově nasládlou chutí. K němu vhodná vína se řadí do kategorie pružných, svěžích, mladších bílých – Sylvánské zelené, Ryzlink vlašský či Rulandské bílé. Z červených vín doporučujeme vína z odrůd Frankovka, André nebo Modrý Portugal.

Tylžský sýr

Jedinečná a lahodná chuť tohoto prémiového sýra nejlépe vynikne se svěžími bílými víny (Veltlínské zelené, sylvánské) či s ovocnými červenými víny (Modrý Portugal, Frankovka). Hodí se k němu ale také pivo.

Jihočeská niva 50%

Pravý labužník Jihočeské nivě neodolá ve spojení s vyzrálými červenými víny z pozdních sběrů Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Sauvignon.

Jihočeská Zlatá niva a Niva Premium

Lahodná chuť těchto výrazných sýrů vynikne jako delikatesa na každém slavnostním stole ve spojení s přirozenou sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem.

Caesar Bleu

Jemně pikantní, mléčná a lahodná chuť tohoto sýra vynikne v kombinaci s plnými červenými víny, jako jsou například Shiraz Cabernet nebo Chianti.

Jihočeský eidam

Jihočeský eidam, nejoblíbenější sýr snad všech Čechů, si nejlépe vychutnáte ve spojení s lehkým bílým vínem, například s Chardonnay.

Archivní sýr

Noblesní zralost, vláčná konzistence a výrazná lahodná chuť dá tomuto sýru nejlépe vyniknout, když si jej vychutnáte s kvalitními víny z odrůd Ryzlink rýnský, Chardonnay, Merlot nebo Zinfandel.

Blaťácké zlato

K méně výrazné a krémové chuti Blaťáckého zlata se nejlépe hodí silnější elegantní bílá vína – Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské bílé, popřípadě středně těžká červená vína na bázi Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon.

Blaťáké zlato se zeleným pepřem

Zelený pepř dodává Blaťáckému zlatu pikantní ostrost, a proto je zapotřebí zvolit opulentnější vína nejlépe s vyšším obsahem alkoholu, popřípadě vína, která zrála v dubovém sudu barrique – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot nebo Shiraz.

Blaťácké zlato s ořechy

Zralejší bílá a červená vína budou vhodným společníkem k této pochoutce s ořechovou chutí. Je možné zvolit vína jako Veltlínské zelené, Aurelius či Neuburské, popřípadě červená vína z odrůd Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe.

Gouda

Pokud si na tomto měkkém máslovém sýru chcete pochutnat u sklenky vína, měli byste sáhnout po červeném víně plnější chuti, například po Syrahu nebo Shirazu.

Monastère

Pikantní chuť tohoto sýra nejlépe vynikne v kombinaci s bílým, ne příliš kyselým vínem, vhodné je ale i červené víno, např. Pinot Noir.

Kláštěrní sýr

Výrazná aromatická chuť tohoto sýra vynikne s mladým jakostním vínem, např. Müller Thurgau.

Kamadet

Mléčnou až smetanovou chuť doplněnou pikantní hořkostí bílé plísně výborně vyplní vyzrálé bílé víno, např. Sylvánské zelené, Neuburské nebo Chardonnay.

sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok