Jak se zrodil tavený sýr?
Stačí se zamyslet nad vlastnostmi tavených sýrů. Trvanlivost je poměrně dlouhá, vydrží déle mimo lednici, obal umožňuje konzumaci v malých porcích a jsou ideálních i na cesty. Je to tak, tavený sýr vznikl hlavně kvůli cestování.
Na přelomu 19. a 20. století fungovala ve velké míře v přepravě zboží lodní doprava. Cesta byla dlouhá a chlazení nedostatečné, klasické přírodní sýry by tak nebyly dodány v požadované kvalitě.
Kdo vyrobil poprvé tavený sýr?
Výroba tavených sýrů začala ve Švýcarsku, což asi není až tak překvapivé. V roce 1911 se podařilo vyrobit první tavený sýr firmě Gerber. O zhruba 60 let později vyráběla 100 000 krabiček o váze 250 gramů. Kromě Švýcarska začala svou výrobu také Francie či USA. V Německu se začalo vyrábět v roce 1921. V Československu jako první vyráběla v roce 1923 firma Bloch ve Vodňanech.
Na jihu Čech se tavené sýry vyráběly v Jindřichově Hradci, Nových Hradech, Řípci, Táboře, Veselí Mezimostí (Veselí nad Lužnicí) a ve Vodňanech. V Plané nad Lužnicí nedaleko Tábora pro vás tavené sýry vyrábíme do dnes.