logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Jihočeské Lipno, sýr na prvním místě

přechod

Jak se zrodil tavený sýr?

Stačí se zamyslet nad vlastnostmi tavených sýrů. Trvanlivost je poměrně dlouhá, vydrží déle mimo lednici, obal umožňuje konzumaci v malých porcích a jsou ideálních i na cesty. Je to tak, tavený sýr vznikl hlavně kvůli cestování.

Na přelomu 19. a 20. století fungovala ve velké míře v přepravě zboží lodní doprava. Cesta byla dlouhá a chlazení nedostatečné, klasické přírodní sýry by tak nebyly dodány v požadované kvalitě.

Kdo vyrobil poprvé tavený sýr?

Výroba tavených sýrů začala ve Švýcarsku, což asi není až tak překvapivé. V roce 1911 se podařilo vyrobit první tavený sýr firmě Gerber. O zhruba 60 let později vyráběla 100 000 krabiček o váze 250 gramů. Kromě Švýcarska začala svou výrobu také Francie či USA. V Německu se začalo vyrábět v roce 1921. V Československu jako první vyráběla v roce 1923 firma Bloch ve Vodňanech.

Na jihu Čech se tavené sýry vyráběly v Jindřichově Hradci, Nových Hradech, Řípci, Táboře, Veselí Mezimostí (Veselí nad Lužnicí) a ve Vodňanech. V Plané nad Lužnicí nedaleko Tábora pro vás tavené sýry vyrábíme do dnes.

sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok