logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Zajímavosti ze světa sýrů

přechod

… už čtyři plátky tvrdého sýra pokryjí potřebu vápníku na celý den?

Z lékařského hlediska jsou kvalitní sýry pro organismus významným zdrojem bílkovin, železa, fosforu, hořčíku, stopových prvků a důležitých vitamínů.

… existuje chorobný strach ze sýrů zvaný turofobie?

Projevy jsou různé, někteří jedinci se v přítomnosti sýru začnou potit, jiní mají nutkání opustit ihned místnost. Nejčastěji je problém spojený s charakteristickým aromatem sýru.

… u žádného jiného mlékárenského výrobku se nevyskytuje tolik vad jako právě u sýrů?

Je to zapříčiněno v první řadě kvalitou mléka, jeho čistotou, složitostí sýrařských technologií i zracích procesů a dobou zrání.
Proto používáme při výrobě sýra mléko výhradně z českých chovů, a navíc ho podrobujeme přísné kontrole.

… už více než 65 let

uplynulo od chvíle, kdy uzrál první bochník nivy ve skále v přírodním sklepě v Českém Krumlově

… britský sochař David Bradley vytvořil originální sýrovou sochu zobrazující těhotnou zpěvačku Beyoncé?

K vytvoření sýrového díla bylo zapotřebí 20 kilogramů čedaru a celá výroba trvala 28 hodin. Socha dostala příznačný název Brie-oncé.

… plíseň na výrobu nivy pěstují sýraři v Madetě sami?

Dřívější chlebové kostky vyměnili před časem za zcela běžné zabijačkové kroupy číslo 10. Na nich vzniká plíseň naočkovaná vlastními kulturami, která je určená na výrobu tohoto skvělého zrajícího sýra. Více se můžete dozvědět ve videu Mistra sýraře.

… znáte pojem tyrozemiofilie?

Jedná se o označení pro hobby, které spočívá ve sbírání štítků a etiket ze sýrů.

… 11 litrů mléka na kilogram?

Tolik je zapotřebí na výrobu jednoho kilogramu sýra Primator, na kilogram Madelandu pak zhruba 10,5 litru mléka.


Více zajímavostí se dozvíte i na našem facebookovém profilu.

sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok