logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Kopřivová nádivka s Jihočeskou nivou

přechod

Nádivka nejen na Velikonoce? Vyzkoušejte ji s Jihočeskou nivou.

Kopřivová nádivka s Jihočeskou nivou

Ingredience

 

  •     3 hrsti kopřiv
  •     400 g uzeného masa – vařené
  •     8 ks starších rohlíků
  •     300 ml mléka nebo vývaru z uzeného masa,
  •     100 g uzené slaniny (špek)
  •     110 g Jihočeské nivy
  •     6 ks vajec
  •     2 ks cibule
  •     5 stroužků česneku dle chuti
  •     sůl
  •     pepř mletý
  •     máslo
  •     strouhanka

Návod na přípravu

 Z kopřiv otrháme pouze listy a spaříme je horkou vodou. Špek nakrájíme nadrobno a dáme vypéct na pánvičku. Když pustí olej přidáme cibulku a osmažíme. Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky, které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso, nastrouhanou Jihočeskou nivu, spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.

Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.

Na přehled receptů...
sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok