Muffiny na sladko? Trochu nuda už nemyslíte? Připravit se přitom dají výborné i slané. Díky Jihočeské nivě mají neodolatelnou chuť.
Ingredience
- 1 menší květák
- 150 g Jihočeské nivy
- 180 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 180 ml Jihočeského mléka
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- petržel
- Jihočeské máslo a polohrubá mouka (na vymazání formiček na muffiny)
Návod na přípravu
Květák očistíme a lehce povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut tak, aby byl stále křupavý. Dále si připravíme těsto. Ve větší míse smícháme vajíčka, mléko a hořčici. Prášek do pečiva vmícháme do mouky a tuto směs postupně přidáváme do mísy s "mokrými" ingrediencemi a vytvoříme tak hladké těsto. Těsto lehce osolíme, opepříme a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Uvařený květák necháme vychladnout, rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme do připraveného těsta. Na závěr do těsta přidáme Jihočeskou nivu, kterou můžeme nakrájet na kostičky nebo nastrouhat.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 35 minut až jsou muffiny krásně zlatavé.