logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Slaný koláč s Jihočeskou nivou

přechod
60 minut + odležení

náročnost:

přehled receptů

Tento koláč je pro opravdové gurmány. Zvládnete ho připravit?

Slaný koláč s Jihočeskou nivou

Ingredience

Na těsto

  •         120 g Jihočeského másla + na vymazání formy
  •         150 g hladké mouky + na poprášení
  •         6 lžic ledové vody
  •         20 g Jihočeské nivy
  •         špetka soli

Na náplň

  •         200 g žampionů
  •         5 g Jihočeského másla
  •         100 g čerstvý nebo mražený (sekaný) špenát
  •         100 g Jihočeské nivy
  •         100 g Primatoru
  •         2 vejce
  •         200 ml Jihočeské smetany
  •         špetka muškátového oříšku

Návod na přípravu

Nejprve si připravíme těsto tak, že smícháme máslo s moukou do konzistence drobenky. Následně přidáme jemně nastrouhanou nivu a ledovou vodu a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto moc nezměklo. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Následně těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy vymazané máslem. Přesahující okraje odřízneme, těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, aby se nám těsto při pečení nevydulo. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 minut. Poté odstraníme pečicí papír a pečeme ještě asi 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony a špenát. Směs dáme na upečené těsto, poklademe nakrájenými kousky Jihočeské nivy a následně zalijeme směsí připravené z rozšlehaných vajec, Jihočeské smetany a muškátového oříšku. Vše zasypeme najemno nastrouhaným Primatorem. V troubě snížíme teplotu na 190 °C a koláč pečeme dozlatova zhruba 20 minut.

Na přehled receptů...
sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok