Tento koláč je pro opravdové gurmány. Zvládnete ho připravit?
Ingredience
Na těsto
- 120 g Jihočeského másla + na vymazání formy
- 150 g hladké mouky + na poprášení
- 6 lžic ledové vody
- 20 g Jihočeské nivy
- špetka soli
Na náplň
- 200 g žampionů
- 5 g Jihočeského másla
- 100 g čerstvý nebo mražený (sekaný) špenát
- 100 g Jihočeské nivy
- 100 g Primatoru
- 2 vejce
- 200 ml Jihočeské smetany
- špetka muškátového oříšku
Návod na přípravu
Nejprve si připravíme těsto tak, že smícháme máslo s moukou do konzistence drobenky. Následně přidáme jemně nastrouhanou nivu a ledovou vodu a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto moc nezměklo. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Následně těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy vymazané máslem. Přesahující okraje odřízneme, těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, aby se nám těsto při pečení nevydulo. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 minut. Poté odstraníme pečicí papír a pečeme ještě asi 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony a špenát. Směs dáme na upečené těsto, poklademe nakrájenými kousky Jihočeské nivy a následně zalijeme směsí připravené z rozšlehaných vajec, Jihočeské smetany a muškátového oříšku. Vše zasypeme najemno nastrouhaným Primatorem. V troubě snížíme teplotu na 190 °C a koláč pečeme dozlatova zhruba 20 minut.