logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

logo mistr sýrařlogo Madeta myslíme na přírodu

přechodsýr

Šmitec

přechod

U nás v Madetě jde o legendární pomazánku, která nesmí chybět na žádné oslavě. Vyzkoušejte náš recept s Jihočeskou nivou, určitě ho zamilujete.

Šmitec

Ingredience (4 porce)

 

  •     cca 220 g Jihočeské Zlaté nivy nebo Nivy Premium
  •     cca 100 g Jihočeského másla
  •     cca 100 g Jihočeského tvarohu
  •     1 čajová lžička hnědého cukru
  •     2 rozmačkané stroužky česneku
  •     1 malá chilli paprička
  •     1/2 čajové lžičky pepře
  •     1 polévková lžíce sladké papriky (dle chuti i dvě, není třeba šetřit)
  •     je možno dosolit (vzhledem ke slanosti nivy ale většinou není třeba)
  •     konzistenci lze korigovat máslem nebo sladkou smetanou (31-33%)

Návod na přípravu

Než se pustíte do přípravy, vyndejte máslo i nivu z lednice a nechte je pořádně změknout. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte papriku, chilli, cukr, pepř a česnek. Vše společně rozmíchejte vidličkou na hustou kaši. Nakonec přidejte tvaroh a nivu. Nivu je dobré nastrouhat nebo také rozmačkat vidličkou, aby byla znatelná struktura pomazánky a bylo vidět to, co je ve šmitci nejlepší, tedy niva. Kdo má rád hodně slané, může dle chuti i dosolit. Ke šmitci se nejlépe hodí chleba, ale můžete podávat i s jiným pečivem. Hodí se jako chuťovka k pivu, ale i na slavnostní příležitosti.

Na přehled receptů...
sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok